Melanoom malignum

Melanoom malignum

Melanoom malignum is een huidkanker. Het is goed voor ongeveer 1% van alle menselijke kankers. In een vroeg stadium van de embryonale ontwikkeling emigreren melanocyten van gepigmenteerde cellen van neuroectodermale oorsprong van de zenuwspoel naar verschillende weefsels en organen, bijvoorbeeld urogenitaal systeem, luchtwegen, huid, maagdarmkanaal, slijmvliezen, hersenvliezen of vasculaire membraan van het oog. Deze cellen, die in de basale laag van de epidermis voorkomen, synthetiseren en geven melanine af, een specifiek pigment dat het fenotype van de huid, de zogenaamde teint, en zijn gevoeligheid voor ultraviolette straling – UV – bepaalt. Melanoom bevindt zich meestal op de huid, maar ontwikkelt zich bijna om de 10 jaar als eerste in andere organen, zoals de oogbol, de slijmvliezen van de mondholte of de geslachtsorganen.

Het is een van de meest kwaadaardige kankers, gekenmerkt door vroege uitzaaiingen, lage gevoeligheid voor cytostatica en hoge mortaliteit. Vroegtijdige diagnose van de ziekte is echter zeer belangrijk. De prognose voor een genezing bij patiënten met melanoom in een vroeg stadium is zeer goed.

Melanoom is een van de meest kwaadaardige kankers…

De ziekte is een belangrijk probleem van de moderne oncologie en dermatologie. Een dynamische toename van de incidentie van de ziekte wordt al tientallen jaren waargenomen. De relatief jonge leeftijd van mensen met melanoom – meestal tussen de 30 en 50 jaar – en de sociale gevolgen daarvan is ook een probleem. Volgens epidemiologisch onderzoek neemt het aantal gevallen van melanoom jaarlijks gemiddeld met 5% toe en verdubbelt het aantal nieuwe gevallen om de tien jaar. De toename van de incidentie van de ziekte betreft vooral het witte ras.

De hoogste incidentie van melanoom is te vinden in Europa en bij de inkomende bevolking van Australië en Noord-Amerika. Polen is een van de landen met een lage morbiditeit. Volgens de gegevens van het nationale kankerregister werden in 2002 in Polen 1831 nieuwe gevallen van huidmelanoom vastgesteld. Dit plaatst de ziekte op de 15e plaats wat betreft het aantal maligniteiten. In hetzelfde jaar, veroorzaakte de ziekte de dood van 875 mensen van beide geslachten, waaronder 424 mannen en 451 vrouwen, waardoor het de 19e meest voorkomende kwaadaardige kankerdood werd. Het strikte sterftecijfer op dat moment was 2 tot 3 gevallen per 100.000 mannen en 100.000 vrouwen, terwijl het gestandaardiseerde percentage voor mannen hoger was dan voor vrouwen.

Melanoom malignum – oorzaken en symptomen

Melanoom malignum - oorzaken en symptomen

Melanoom malignum is een huidkanker. Het is goed voor ongeveer 1% van alle menselijke kankers. Melanoom bevindt zich meestal op de huid, maar ontwikkelt zich bijna om de 10 jaar als eerste in andere organen, zoals de oogbol, de slijmvliezen van de mondholte of de geslachtsorganen.

Niet alleen in de wereld, maar ook in Polen is er een gestage toename van het aantal gevallen. Het aantal nieuwe gevallen is tussen 1982 en 2002 bijna verdrievoudigd en het aantal doden is meer dan verdubbeld. Er is echter een iets betere remedie, omdat het sterftecijfer, d.w.z. de verhouding tussen het aantal sterfgevallen en het aantal ziekten, is gedaald. Er zijn geen significante genderverschillen in de regio’s met de hoogste incidentie. In Polen wordt de ziekte vaker bij vrouwen gediagnosticeerd dan bij mannen en bedraagt de ziekte 5 vrouwelijke gevallen per 4 mannelijke gevallen. De ziekte is ernstiger bij mannen en de behandeling is meestal minder effectief bij mannen. Melanoom treft mensen van middelbare leeftijd, maar het komt ook voor, zij het zelden, dat de diagnose wordt gesteld bij kinderen die nog voor de puberteit zijn.

https://www.huidziekten.nl

https://nl.wikipedia.org

https://www.kanker.be/

Dodaj komentarz