Wat is artrose en het proces van de ontwikkeling ervan?

Wat is artrose en het proces van de ontwikkeling ervan?

Osteoartrose, gewoonweg artrose genoemd, is een lastige ziekte die leidt tot blijvende invaliditeit in een acuut stadium. Het is een mechanische gewrichtsziekte, maar het is ook een genetische aanleg. Artrose treedt op wanneer de processen van afbraak en synthese van gewrichtskraakbeen in chondrocyten, extracellulaire matrix en subchondrale botlaag worden verstoord door specifieke, onbewuste of bewuste actie. Gewoonlijk ontstaan er tijdens de ontwikkeling van de ziekte, die meestal zeer langzaam verloopt, ontstekingen in het pulpmembraan en de periarticulaire weefsels, evenals in de osteofyten, d.w.z. botgroei.

Er zijn twee soorten artrose, primaire en secundaire artrose. De oorzaak van primaire (idiopathische) artrose is onbekend, maar secundaire artrose wordt veroorzaakt door factoren zoals lokale schade aan de gewrichtsstructuur, structurele afwijkingen en systemische ziekten. Artrose ontstaat wanneer de goede werking van de gewrichten wordt verstoord. Het op collageenvezel gebaseerde gewrichtskraakbeen dat het gewrichtsoppervlak van het bot bedekt, zorgt ervoor dat de gewrichtsoppervlakken soepel over elkaar kunnen bewegen, ook tijdens het bewegen. De gewrichtsholte is gevuld met gewrichtsvloeistof, die een smeermiddel is en tegelijkertijd voedingsstoffen voor het kraakbeen levert. Het probleem begint wanneer het kraakbeen onvoldoende gevoed wordt – de cellen beginnen af te sterven en het kraakbeen zelf wordt dunner en dunner. Door onvoldoende voeding van het kraakbeen verliezen de gewrichtsoppervlakken hun slip en beginnen ze tegen elkaar aan te wrijven, waardoor bot en kraakbeenweefsel achteruitgaan. In dit geval voelt de zieke persoon pijn tijdens het bewegen. Dit zorgt ervoor dat hij het op zijn beurt vermijdt en leidt dus tot een verergering van de ziekte. Het gewricht produceert steeds minder gewrichtsvloeistof, waardoor het onmogelijk is om het kraakbeen te voeden, leidt tot periarticulaire spieratrofie en vermindert het bewegingsbereik totdat het gewricht volledig verstijfd en gehandicapt is.

Reparatiemechanismen van het lichaam proberen beschadigde gebieden weer op te bouwen, maar meestal leidt dit alleen maar tot de vorming van specifieke botgroei en intensivering van ziektesymptomen. Het beheer van de ziekte is in hoge mate afhankelijk van factoren zoals leeftijd, genetica, hard werken, overbelasting van de sport, blessures en verwondingen, en ook van stofwisselingsziekten (bijv. hypothyreoïdie of diabetes).

Kwaaltjes die gepaard kunnen gaan met artrose

Kwaaltjes die gepaard kunnen gaan met artrose

Artrose kan sneller of langzamer verlopen, maar de volledige ontwikkeling van de ziekte duurt enkele jaren. De ziekte kan genetisch zijn – sommige mensen hebben zwakker gewrichtskraakbeen dat sneller verslijt. Meestal wordt de genetische basis van de ziekte echter ondersteund door een ongepaste levensstijl, die een veel grotere invloed heeft op het ontstaan van de ziekte. In de eerste plaats worden vijvers beschadigd door het lopen op harde ondergrond of door het beoefenen van een te intense en zelfs moordende sport die hen overbelast en die hen overbelast – een activiteit die natuurlijk regelmatig gedurende vele jaren moet worden uitgevoerd. Het is ook schadelijk om de gewrichten in één positie te houden, zowel zittend, staand als liggend, en het totale gebrek aan beweging, wat de spieren die de gewrichten ondersteunen verzwakt en de voeding van het kraakbeen beïnvloedt.

Deze ziekte is een uiterst pijnlijke en belastende ziekte die het leven en werken veel moeilijker maakt. In de eerste plaats veroorzaakt het pijn, die kan verergeren naarmate het vordert. Pijnlijke zwellingen en degeneratieve veranderingen worden ook veroorzaakt die het moeilijk maken om te bewegen – uiteindelijk kan de beweging binnen een of meer gewrichten zelfs worden belemmerd. Artrose veroorzaakt ook kraakbeenatrofie. Uiteindelijk is de ziekte zo ongemakkelijk dat bepaalde activiteiten, favoriete activiteiten en passies eenvoudigweg onmogelijk zijn uit te voeren. Invaliditeit en immobilisatie van het gewricht staan bepaalde bewegingen niet toe en veroorzaken veel pijn. In het acute stadium van de ziekte worden zelfs de basisactiviteiten van het huishouden moeilijk of onmogelijk – patiënten hebben grote moeite om naar boven te gaan, op te staan en hun ledematen te buigen.

Het risico op het ontwikkelen van artrose kan toenemen met de leeftijd.

Het risico op het ontwikkelen van artrose kan toenemen met de leeftijd.

Artrose werd voor het eerst beschreven door Archibald Garrod aan het begin van de 20e eeuw, en meer bepaald in 1998. Het is een van de tien ziekten die de ernstigste handicap ter wereld veroorzaken en is dus een veel voorkomende oorzaak van de handicap van een zieke persoon. Er loopt nog steeds onderzoek naar de uitvinding van een geneesmiddel dat artrose volledig kan genezen. Op dit moment leidt de behandeling niet tot herstel, remming van de ziekteontwikkeling en terugtrekking van de door de ziekte veroorzaakte schade, maar vergemakkelijkt alleen het sociaal functioneren van de patiënt, vermindert de pijn en vertraagt het optreden van degeneratieve veranderingen. Het negeren van de symptomen van de ziekte en de passieve benadering van de gezondheid maakt artrose sneller.

De ontwikkeling van artrose kan worden beïnvloed door verschillende factoren, en het gedrag ervan wordt vaak bepaald door de genen van een persoon. Interessant is echter dat stress ook bijdraagt aan de ontwikkeling en beheersing van de ziekte, wat kan leiden tot spanning en overbelasting van de spieren om de gewrichten te stabiliseren en de patiënt minder betrokken te maken bij de behandeling.

Uit de statistieken blijkt dat maar liefst 18 procent van de vrouwen en slechts 10 procent van de mannen last heeft van artrose, maar ouderen zijn ongetwijfeld het meest kwetsbaar. De toename van de ziekte bij vrouwen ouder dan 50 jaar wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de menopauze. Het begint meestal rond de leeftijd van 45 jaar – 25-30% van de mensen in de leeftijd van 45-64 jaar heeft er last van, terwijl het bij mensen ouder dan 65 jaar kan oplopen tot 60%. Na de leeftijd van 75 jaar treft artrose maar liefst 80% van de mensen.

Het is echter de moeite waard om te weten dat jongeren ook worden blootgesteld aan de eerste tekenen van artrose – het komt zelfs bij 20- en 30-jarigen voor en wordt veroorzaakt door een ongepaste levensstijl of genetische aanleg. Sommige bronnen melden dat in Polen ongeveer twee miljoen mensen aan deze ziekte lijden, terwijl andere bronnen melding maken van 17 procent van de bevolking. Bij patiënten leidt maar liefst 25% van de gevallen helaas tot blijvende invaliditeit.

Dodaj komentarz