Gynaecomastie

Gynaecomastie

Gynaecomastie, d.w.z. hypertrofie van de tepel bij mannen (Latijnse gynaecomastie), is een ziekte die zich manifesteert door de vergroting van de tepel bij mannen als gevolg van de groei van klier-, vezel- en vetweefsel. De naam van deze ziekte is afkomstig uit de Griekse taal “gyne” en “mastos” betekent vrouwelijke borsten. Het komt vrij vaak voor en betreft één of beide borsten. De borstklier is vergroot en kan pijnlijk en gezwollen zijn. Dit is een specifieke ziekte, omdat het optreden van symptomen van een verhoogde hoeveelheid borstweefsel subjectief wordt waargenomen en geëvalueerd door patiënten. De kanunniken van mannelijkheid en mannelijkheid zijn in tegenstelling tot de symptomen van deze ziekte, dus het is geen gemakkelijk onderwerp voor mannen met gynaecomastie. Het is noodzakelijk om een specialist te raadplegen die de juiste diagnose stelt en de behandeling plant.

Het is normaal om een kleine hoeveelheid klierweefsel van de borstklier te hebben zonder de tepelhof te verbreden, zonder verkleuring en verhoging boven het huidoppervlak. De beoordeling door de arts geeft de patiënt een gevoel van veiligheid als er geen sprake is van een stoornis en draagt zo bij aan de oplossing van het probleem van de beoordeling van de mannelijkheidskenmerken. Als de diagnose wordt gesteld, kunt u met de behandeling beginnen en verdere problemen op tijd voorkomen.

Verschillende soorten gynaecomastie kunnen worden uitgewisseld.

Gynaecomastie treft mannen van alle leeftijden. Het treft 60-90% van de pasgeborenen, 50% van de jongens van 13-17 jaar en mannen van 50-80 jaar. Er zijn twee soorten gynaecomastie. Fysiologisch type verwijst naar patiënten in de adolescentie en verouderingsleeftijd – het is een kenmerk van overgangsgynaecomastie. Het tweede type – pathologische gynaecomastie, ook wel niet-fysiologische gynaecomastie genoemd, heeft andere oorzaken. Het kan het gevolg zijn van hyperthyreoïdie, chronisch nierfalen of paraneoplastisch syndroom. De oorzaak van de ziekte kan een bijwerking zijn van een prostaatkankerbehandeling, namelijk een hormonale stoornis. Lipomastie verschilt echter van gynaecomastie door het teveel aan vetweefsel dat zich in het borstgebied heeft opgehoopt (de ziekte wordt ook veroorzaakt door klierweefsel). Gynaecomastie veroorzaakt door hormonale stoornissen kan pijnlijk zijn, met een karakteristieke jeuk en een branderig gevoel. Er is ook pathologische macropigmentatie van de areolas en tepels, inclusief de vergroting van de areolas of papillen en de verandering van hun kleur naar vrouwelijk. Idiopathische gynaecomastie is het derde type en we gaan ermee om wanneer het zich voordoet zonder specifieke reden. Het gaat om 36 % van de gezonde mannen.

Tijdens de puberteit bij jongens en de menopauze bij oudere mannen is er een toename van het klierweefsel. De oorzaak van gynaecomastie op elke leeftijd kan ook de groei van vetweefsel in het borstgebied zijn dat gepaard gaat met het ontstaan van obesitas. Het probleem groeit nog steeds onder de adolescente jongens. De reden hiervoor is de toenemende omvang van obesitas in de samenleving, onder andere veroorzaakt door de adoptie door jongeren van gedurfde eetpatronen. Obesitas veroorzaakt door slechte voeding veroorzaakt een verstoring van de endocriene economie. Al deze factoren samen leiden tot een ziekte.

Gynaecomastie komt voor bij andere ziekten, vooral die met een genetische achtergrond.

Gynaecomastie komt voor bij andere ziekten, vooral die met een genetische achtergrond.
Vector illustration of gynecomastia in male before and after treatment. Man chest at half-turn (front and side view). For advertising of cosmetic plastic procedures, diet, medical publications. EPS 10

Gynaecomastie gaat gepaard met veel genetische ziekten. Het komt voor bij het Klinefelter-syndroom, seksueel hypogonadisme, endocriene aandoeningen en postalcoholische levercirrose. De lichte groei van het klierweefsel (hyperplasie) is gebaseerd op een gematigde proliferatie van de inbrengende kanalen van de borstklier en de groei van het vezelachtige weefsel. De factor die dergelijke processen stimuleert zijn de oestrogenen die in het bloed circuleren of de oestrogeenachtige stoffen.

Steeds meer jonge patiënten met kliergynaecomastie komen naar de spreekkamers en volgens artsen zal het probleem de komende jaren nog acuter worden.

Abnormale diagnose van borsttumor als gynaecomastie kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen en kan kanker hebben. Daarom moet aandacht worden besteed aan de symptomen die onvoorwaardelijk wijzen op gynaecomastie. Dit zijn verbrede arena’s die bruin verkleurd zijn, boven het huidniveau en de huidafscheiding verheven. Soms is borstvergroting asymmetrisch of is er borstpijn.