Acne rosacea

Acne rosacea

Rozenacne (rosacea, acnerosacea) is een chronische ontstekingsziekte (dermatose) die bij volwassenen voorkomt. Het bestaat uit de verschijning van erythemateuze, pustulaire en papulaire efflorescences, die zich voornamelijk ontwikkelen op het seborrosesubstraat en vasculaire aandoeningen. Rosacea is een huidziekte die optreedt met afwisselend periodes van verergering en kalmering van de symptomen.

Chronische huidaandoening van het gezicht, d.w.z. rosacea, wordt gekenmerkt door roodheid van de spataders en puisten. De oorzaken van de ziekte zijn nog niet volledig bekend, maar het is bekend dat de ziekte wordt veroorzaakt door onder andere hormonale en vasculaire aandoeningen, en ook genen zijn hiervoor verantwoordelijk. Mensen met een lichte teint en haarvatenhuid hebben meer kans om acne te ontwikkelen. Rosacea komt het meest voor bij de inwoners van Noord- en West-Europa (voornamelijk I en II huidfototype) en Noord-Amerika.

De ziekte treft ongeveer 10% van de bevolking van 30-55 jaar. Bij vrouwen worden vaker gevallen gediagnosticeerd, maar de ziekte is ernstiger bij mannen.

Het is niet volledig bekend of de papulaire en pustulaire laesies afkomstig zijn van haarfollikels, het mechanisme van hormonale en neurologische factoren die het verloop van de ziekte beïnvloeden is ook onbekend. Veel auteurs van wetenschappelijke artikelen beweren dat seborrheic wanorde, die naast vasculaire veranderingen bestaat, de oorzaak van de veranderingen is. De laesies bevinden zich in de seborroïsche zones van de huid en komen vaker voor bij personen met een overmatige talgklierfunctie (hypertrofische en bliksemachtige vorm van rosacea).

Ernstige vorm van acne rosacea treft voornamelijk mannen

Het vroege stadium van acne rosacea is een angioneurotische neurose van de huid en kan voorafgaan aan de ontwikkeling van veranderingen die in de loop van de ziekte vele jaren zijn vastgesteld. De eerste symptomen zijn te zien bij vrouwen rond de leeftijd van 20 jaar, vooral als hun huid in het verleden is blootgesteld aan UV-straling. In het begin klagen patiënten vaak over intolerantie voor cosmetica. Er is een verhoogde reactiviteit van de vaten zonder vaste huidlaesies, periodiek kunnen ook lichte erytheem- en enkelvoudige telangiectasieën optreden. Tijdens deze periode zijn de meest voorkomende symptomen paroxysmale roodheid van het gezicht (zogenaamde blozen) veroorzaakt door algemene en lokale factoren. Spoelsymptomen zijn in eerste instantie van voorbijgaande aard, maar bij progressieve vasculaire schade treden permanente erythematische veranderingen op. Ook de verdunning van de bloedvaten en de verhoogde bloeddoorstroming kunnen veroorzaakt worden door hormonale factoren en aandoeningen van het maagdarmkanaal. Wanneer het ziekteproces wordt geïntensiveerd, worden er seborroïsche cysten gevormd en treedt er een hypertrofie van het bindweefsel op, vooral op de neus. Er zijn echter geen mee-eters. Mannen ontwikkelen het meest waarschijnlijk ernstige acne rosacea.

Deze dermatose is chronisch, met periodes van verergering en remissie. De behandeling van acne rosacea moet worden geïndividualiseerd en aangepast aan het klinische type van de ziekte, de ernst van de huidlaesies en de co-morbiditeiten.

Volgens de laatste classificatie zijn er 4 vormen van acne rosacea:

  • erythemateuze vorm met talrijke telangiectasieën – roodheid van de gezichtshuid met verwijde haarvaten;
  • papulopustulaire vorm – roodheid van de gezichtshuid met talrijke puisten;
  • hypertrofische tumorvorm – verdikking en hypertrofie van de neushuid;
  • Oogvorm – extra symptomen in het ooggebied.

Er zijn veel verschillende soorten acne rosacea

Er zijn veel verschillende soorten acne rosacea

Acne vasculair, de eerste variant van de ziekte, is dat de bloedvaten in de huid verwijden, wat resulteert in een verandering in huidskleur. De patiënt heeft een rood gezicht (meestal wangen), wat doet denken aan een ijzig erytheem. Men gelooft ook dat dit type van acne kan worden veroorzaakt door het blootstellen van uw gezicht aan vorst en het bevriezen van het gezicht. Bloedvaten zetten permanent uit. Het wordt blootgesteld aan mensen van wie de huid het vermogen heeft om dit soort veranderingen in gevoeligheid te ervaren. De oorzaak kan bijvoorbeeld een ondiepe verdeling van de bloedvaten zijn. Soms kan een enkele oplossing voor een grotere vorst een permanente blos veroorzaken.

De ziekte treft ongeveer 10% van de bevolking van 30-55 jaar, voornamelijk mensen met een I en II huidfototype, d.w.z. lichte teint, lichte ogen en blond haar. Bij vrouwen worden vaker gevallen gediagnosticeerd, maar de ziekte is ernstiger bij mannen.

Het resultaat van deze ontsteking is knobbels op de kin en rond de mond. Er is ook een oculaire vorm van acne rosacea, die zich manifesteert in het rood worden van de rand van de oogleden. Dergelijke acne kan soms zonder succes worden behandeld door oftalmologen die niet in staat zijn om de juiste diagnose te stellen. Rinofie is een vorm van acne rosacea die de neus aantast. Dit type rosacea komt het vaakst voor bij mannen